NYHETER & INFORMATION            arkiv

Information inför årets kongress

Vi ser alla fram mot vårens kongress i Stockholm och hoppas förstås att många har möjlighet att deltaga. 

Programmet
 hittar ni nu på hemsidan, inspirerande föreläsningar varvat med möjlighet att träffa kollegor och
representanter från våra samarbetspartners dvs företagen med stor variation av produkter som förevisas. 

På årsmötet hoppas vi också på stor anslutning för att kunna enas om viktiga frågor såsom UTF´s hemsida. Vilka krav på funktionen har våra medlemmar? Det är en stor fråga som också innebär stora kostnader.
På årsmötet 2018 i Luleå tillsattes en arbetsgrupp som nu vill presentera ett förslag för beslut. Vi vill därför uppmana så många som möjligt att delta i denna diskussion. Övriga frågor såsom ekonomi är i god balans. Verksamhetsberättelse för 2018 finns att läsa på hemsidan. 

Påminner också om att Du kan sända förslag i form av motion, enligt mallen som finns på interna sidan under Årsmöte, senast 6 veckor före årsmötet 9 och 10 maj. 

Påminner även om möjlighet att söka stipendier och Diplomering, information och ansökningshandlingar med adress finner du på interna hemsidan under Stipendium. Ansökan är välkommen senast 31 mars. 

Kom också ihåg att förnya Ditt medlemskap som i år är sänkt till 300 Skr och 300 Nkr samt för pensionär
och studerande 150 kr. Danmark har en avgift på 200 Dk till UTF då de också har en egen föreningsavgift
i Danmark. I Sverige kan Du enkelt Swischa till nr 123 165 95 31 kom ihåg namn och adress. Kontonummer
för Norska och Danska medlemmar finner Du på hemsidan.

Väl mött i Stockholm i maj!

Vänliga hälsningar
Eva Westling
Ordförande i UTF

Styrelsen efterlyser nya krafter

Valberedningen för 2019 års UTF-styrelse efterlyser två nya ledamöter.

Anmäl ert intresse till:


eller


Nytt kull med uroterapistudenter

Nå er vi godt i gang med nytt kull med 24 uroterapistudenter ved Høgskulen på Vestlandet. 

God fortsättning!

Igår träffade jag en kollega från Tromsö som berättade att ljuset åter börjar komma i norr. Kanske inte ett vårtecken direkt, men låter ändå förhoppningsfullt i vintermörkret. Hoppas Ni alla har haft en skön julledighet och kopplat av inför vårterminen. Vårtermin är det för blivande kollegor. I förra veckan startade en ny kurs i Göteborg och denna vecka började 25 blivande kollegor sin utbildning i Bergen. 

Allt oftare, och nu senast i onsdags på Aktuellt, syns och hörs ordet uroterapi och vår yrkeskompetens efterfrågas allt mer. På ICS i Göteborg i början av september har vi fått möjlighet att presentera uroterapeuternas utbildning och arbetsområde i Skandinavien. Detta sker även i samarbete med kollegorna från utbildningen i Bremen. Det vore också roligt om det finns kollegor i Sverige som vill presentera ett arbete vid ICS. Gå in på deras hemsida så finner Du mer information. Det finns mycket kunskap som samlas inom ICS och det kan vara värt ett medlemskap.

Att vara medlem i UTF har också många fördelar och vi har glädjande nog haft ett stabilt medlemsantal i många år. Det är nu dags att förnya medlemskapet och vid årsmötet 2018 beslutade vi om sänkt medlemsavgift, vilken ska betalas senast 31/3 varje år. Om du är ny medlem, får du användarnamn och lösenord till hemsidan, när du har betalat. Om du har ny adress eller e-post etc, så kom ihåg att uppdatera dina uppgifter på Min sidaSom medlem får Du följande:
  • Möjlighet att ansöka om Diplomering
  • Rabatt till UTF´s årliga kongress i maj
  • Rabatt till urologidagarna
  • Rösträtt vid årsmötet
  • Tidningen Svensk Urologi
  • Möjlighet att söka stipendie för forskning, projekt eller resebidrag
  • Mötesplats med information till och från kollegor 
  • Kalendarium med information om kongresser, fortbildning mm
Nedan information finns på UTFnordic.org (klicka på Medlem och välj Avgift eller Ny medlem): 

Medlemsavgift för medlemmar i Finland, Island och Sverige  
300 kr per år för uroterapeuter och 150 kr per år för studerande, pensionärer och hedersmedlemmar. Avgiften betalas in via Swish nr 123 165 95 31, bg 5706-3968 eller inbetalningskort (finns på hemsidan). Glöm inte att ange namn och bostadsort. För betalning från utlandet: IBAN SE68 8000 0810 5999 4166 6894  BIC/SWIFT SWEDSESS. Om du har frågor om avgiften, kontakta UTFs kassör Lena Kurvits. 

Medlemsavgift för medlemmar i Norge
Norske medlem skal betale kontigenten 300,- til konto: 5219 68 32807, ned navnet: Anne Torine Litherland, Lyngveien 32, 3118 Tønsberg. Det bör komme fram hvem inbetalningen gjelder! Vid frågor, kontakta Anne Torine Litherland, Norges UTF-representant.

Medlemsavgift för medlemmar i Danmark
Kontakta Beritt Petersen i UTF Danmark vid frågor. Medlemmar i Danmark betalar reducerad avgift till UTF (200 kr) då det även är en avgift i Danmark.

Hälsningar från styrelsen genom Eva westling

Öka kunskapen om inkontinens på vårdutbildningarna

Tre personer föreslår att en obligatorisk kurs om inkontinens och blåsproblem ska införas i samtliga sjuksköterskors grundutbildning. Personerna är Gregor Larsson (ordförande i Sinoba, föreningen för urininkontinens och blåsproblem), Ian Milsom (professor i obstetrik och gynekologi vid Sahlgrenska akademin och ansvarig för Gothenburg Continence Research Center) och Ingrid Sannum (Commercial Director Sweden, Health and Medical Solutions, Essity).


Självbehandling med eHälsa

Alla är varmt välkomna att lyssna på Emma Nyström, när hon försvarar sin avhandling om ”Självbehandling av urininkontinens med hjälp av eHälsa - Kliniskt relevant förbättring, behandlingseffekt och framgångsfaktorer”.

Datum: fredag den 11 januari kl 13:00
Plats: hörsalen Snäckan på Östersunds sjukhus

Här kan ni läsa avhandlingen >>

Den rosa appen Tät® som riktar sig till kvinnor med ansträngningsinkontinens, men
som även används mycket under och efter graviditet, finns nu tillgänglig på sex språk (svenska, engelska, finska, tyska, spanska och arabiska) via Apple och Google.

Appen Tät® III, som riktar sig till män inför och efter prostataoperation, används flitigt. Den finns på svenska och är fri att ladda ner på App Store och Google Play. Användare har möjlighet att ge kommentarer på innehåll och funktion, inför att den ska uppdateras
under 2019. Men, kom gärna själva med synpunkter på appen samt sprid båda apparna via era kanaler!

Mer information om apparna >>

Uroterapiutbildningar

Nya uroterapiutbildningar startar upp i januari 2019 som vänder sig till legitimerade sjuksköterskor, läkare, fysioterapeuter och barnmorskor.

Uroterapi omfattar blås- tarm- och sexuell dysfunktion hos kvinnor och män i alla
åldrar. 

Läs lite mer här >>

En ny app för män - TÄT III

Forskare vid Umeå universitet har utvecklat en mobilapp för män som ska genomgå eller har genomgått en prostatacanceroperation. Appen är en hjälp att träna muskler i bäckenbotten och motverka urinläckage. 

Läs mer här på Umeå universitets hemsida.