NYHETER & INFORMATION            arkiv

Uroterapeut sökes till Huddinge

Till Gynmottagningen/Bäckenbottencentrum i Huddinge söker vi en uroterapeut.

Verksamheten präglas av en god och välkomnande stämning. Hos oss möter vi våra patienter och varandra med omtanke, respekt och vi tar ansvar för våra handlingar. Verksamheten genomsyras av Karolinskas värdeord - ansvar, medmänsklighet och helhetssyn och vi sätter givetvis alltid patienten först.

Våra patienter är i behov av högspecialiserad vård, som till exempel bäckenbottendysfunktion, endometrios, familjeplanering, höggradig dysplasi, könsbekräftande kirurgi och missbildningskirurgi.

Vi söker dig som är uroterapeut och vill arbeta på vårt bäckenbottencentrum i en avancerad och högspecialiserad vårdmiljö. Du kommer att ingå i ett team bestående av uroterapeut/barnmorska, gynekologer, fysioterapeuter, sexolog och urologer. Dina arbetsuppgifter kommer innefatta: egen mottagning av patienter med bäckenbottendysfunktion, telefonrådgivning och teamkonferenser. Vi ser till helheten och har tätt samarbete mot slutenvården.

Tjänsten är en tillsvidareanställning med start enligt överenskommelse med schemalagd arbetstid dag.


Vi önskar få din ansökan senast 3 mars.

Nyttårsbrev 2020

Vi har nå gått inn i et nytt år og et nytt tiår. I dag er resten av julepynten og vinduslysene er pakket vekk. Ute er det strålende sol, selv om vinterværet glimrer med sitt fravær. 

Med nytt år kommer påminning om å betale medlemsavgiften. Svenske medlemmer kan betale medlemsavgiften på 300 kr til Swish: 1231659531 eller til Bankgiro: 5706-3968. Det er viktig at navn og bosted/by kommer tydelig fram i merknadsfeltet.

Norske medlemmer skal helst bruke banken og betale 300 kr inn på konto nr: 5219 68 32807. De som vil ordne betalingen fort og greit kan VIPPSe til meg (90726819), så overfører jeg summen til rett konto.

Danske medlemmer får egen beskjed fra den danske foreningen om hvordan betalingen skal ordnes. 

Det hender noen lurer på hva som er vitsen med å være medlem. Hva får man igjen for det? Det mest merkbare man får som medlem er bladet Svensk urologi, som kommer i postkassen 4 ganger i året. Og man får redusert avgift for deltakelse på den årlige kongressen som arrangeres i regi av UTF.

En del av summen går til å dekke utgifter til drift av foreningen (kostnader for telefonmøter og arbeidsdager for styret og utdanningsutvalget, ekstern revisjon av regnskap, porto, bankkostnader osv.)

Foreningen må ha en viss buffer i banken fordi styret hvert år er økonomisk ansvarlig for kongressen. Dersom den går med underskudd må foreningen dekke det. Det har heldigvis nesten aldri skjedd.

Overskuddet av foreningens penger benyttes til stipendier, slik at pengene på den måten kommer medlemmene til gode.

Og da kan jeg med det samme minne om muligheten for å søke om stipendium for 2020. Skjema for søknaden finnes på hjemmesiden, samt informasjon om hvor den skal sendes. Styret behandler alle søknadene samlet etter at søknadsfristen har gått ut 31. mars. Søkere som har vært medlem minst de 2 siste årene før søknaden sendes prioriteres. Stipendier bevilges ikke for kurs/konferanser eller prosjekter som allerede er gjennomført.

Styret jobber for at uroterapi skal bli kjent og anerkjent i helsevesenet. Etter hvert som vår kompetanse blir kjent blir foreningen bedt om å sende representanter til ulike fora. Sist år ble vi invitert til å delta på Nationellt programområde Njur- och urinvägssjukdomar i Sverige. I et slikt forum er det åpenbart at uroterapeutens kompetanse har sin plass. Og heldigvis kjente de som inviterte til samlingen om uroterapeutisk forening, slik at vi fikk invitasjon.

Årets kongress finner sted i Østersund 13.-15. mai. Det blir et flott og interessert program og det er bare å melde seg på!

Jeg ønsker dere alle et godt og håper vi møtes i Østersund!

Anne Torine Litherland
Ordfører

Välkommen till kongress 13-15 maj!


Vi bjuder på ett välkomponerat vetenskapligt program med föredrag av såväl medlemmar som inbjudna föreläsare
samt en företagsutställning med det senaste utbudet av hjälpmedel som intresserar uroterapeuter.

Kongressen erbjuder utöver det vetenskapliga programmet samvaro under trevliga former
och möjlighet att utbyta erfarenheter med kurskamrater och andra kollegor.

Östersund ligger i Jämtland och erbjuder mycket vacker natur med Storsjön precis intill.
Du når enkelt Östersund med tåg, flyg och bil.

Kongresspaket medlem: 4 375 sek inkl. moms (3 500 sek ex. moms)

Kongresspaket ej medlem: 5 250 sek inkl. moms (4 200 sek ex. moms)

Kongresspaket pensionär: 3 125 sek inkl. moms (2 500 sek ex. moms)

Program för dagarna samt anmälan görs på utf2020.eventreg.se senast den 9 april 2020.

Vi ses i Östersund!

Väl mött på 2020 års kongress!
Organisationskommittén

To viktige historier om inkontinens

Nasjonal kompetansetjeneste for inkontinens og bekkenbunnsykdom er stolte over å lansere to viktige historier om inkontinens.


Sveinung hadde urinlekkasje i 17 år. Ingunn var avhengig av bleier for avføringslekkasje. Tilstandene preget livene deres. Hør deres sterke historie og budskap: snakk om det, det er hjelp og få.

 

Vær med på å bryte tabu ved å dele Facebook innleggene:
Sveinungs historie og Ingunns historie.

 

Del gjerne også filmene via deres nettverkskanaler, nettsider, foreninger og lignende. Filmene ligger på Bekkenbunnsportalen.noHusk at filmene fritt kan brukes inn i undervisning eller annen kunnskapsformidling.


Uroterapeut till lasarettsrehab och rehabiliteringskliniken

Hej alla uroterapeuter! 

Söker du efter ett spännande och utvecklande jobb där du kan jobba  med både uroterapi och sexologi så finns en ledig tjänst hos oss i Region Kronoberg.

Tjänsten är heltid och du arbetar inom två kliniker i Växjö. Rehabiliteringskliniken (ffa neruologisk blås- och sexuell dysfunktion) och Lasarettsrehab (i vårt cancerrehabiliteringsteam med  sexuell dysfunktion pga cancer).

Jag själv har jobbat på rehabkliniken och kan intyga att det är en modern klinik som prioriterar  både sexuell hälsa och blåsans hälsa.

Sedan några år tillbaka jobbar jag som sexualrådgivare på kirurgkliniken med så kallad sexuell rehabilitering vid urologisk cancer och kommer att samarbeta med dig som söker tjänsten i cancerrehabteamet.

Har du frågor, tveka inte, utan hör av dig.
Carina D Jägervall (fd uroterapeut), carina.danemalm-jagervall@kronoberg.se

Om arbetsplatsen
I Region Kronoberg kan du trivas, växa och påverka. Tillsammans arbetar vi för att nå visionen "Ett gott liv i ett livskraftigt län".

Vill du få möjligheten att främja ett aktivt och självständigt liv för våra patienter? Nu får du chansen eftersom vi söker dig som lockas av uppdrag som uroterapeut med sexologisk inriktning på lasarettsrehab och rehabkliniken . Du kommer att vara en viktig resurs för våra patienter, framförallt inom cancerrehab samt neuro- och hjärnskaderehab . 

Din organisatoriska tillhörighet är på lasarettsrehab på Centrallasarettet i Växjö, i en arbetsgrupp med bred kompetens och där det alltid finns en kollega att rådfråga. Halva din  tjänst tillbringar du på rehabiliteringskliniken, som ligger på Sigfridsområdet ett stenkast från lasarettet. Inom Lasarettsrehab och rehabiliteringskliniken arbetar vi med stort engagemang i tvärprofessionella team med mål att skapa bästa möjliga välbefinnande för våra patienter. 

Arbetsuppgifter
Som uroterapeut  ingår du i rehabteamet runt patienten och arbetar för en sexologisk rehabilitering samt med olika besvär från urinblåsan. Du har varierande arbetsuppgifter, såsom

• Samtalskontakt och stödsamtal, individuellt och i par 
• Sexualmedicinsk bedömning och gynekologisk undersökning 
• Bedömning och utprovning av hjälpmedelsbehov, såsom utprovning av vaginalstavar 
• Utredning och behandling av blåsbesvär 
• Utprovning och uppföljning av farmakologisk behandling vid impotens i samverkan med  patientansvarig läkare. 
• Utbildningsinsatser för vårdpersonal samt patient- och anhöriggrupper

Du har konsultativt och lärande uppdrag mot kontaktsjuksköterskor och övrig vårdpersonal, därför är det av stor vikt att du utvecklar nya metoder och inhämtar aktuell information inom ditt område.  

Kvalifikationer
Du är utbildad uroterapeut och har sexologisk kompetens.  Handledning inom området och erfarenhet av sexologiskt arbete är meriterande. Vi ser gärna att du har erfarenhet av cancer- och/eller rehabiliteringvård. 

Du har självklart hjärtat i vår värdegrund  respekt för människan. Du trivs att jobba både självständigt och i team tillsammans med andra. 
Erfarenhet krävs.

Den kompliserte bekkenbunnen

Kurs Den kompliserte bekkenbunnen 2020

Møter du pasienter med smerter og dysfunksjon fra underliv/bekken?

Nasjonal kompetansetjeneste for inkontinens og bekkenbunnsykdom (NKIB) arrangerer kurset; Den kompliserte bekkenbunnen 2020

Kurset er et todagerskurs og arrangeres 19.-20. mars 2020

Sted: Oslo, Norges Idrettshøgskole (NIH)

Kurset skal gi økt kjennskap til årsakssammenhenger, utredning og behandlingsmetoder ved langvarige underlivssmerter, i et helhetlig perspektiv.

Kurset skal også gi kunnskap om verktøy og praktiske tiltak som kan brukes i klinisk virksomhet. 

Kurset er aktuelt for helsepersonell som møter pasientgruppen. 

Mer informasjon om kurset samt påmelding finner du på kurssiden til NKIB.

Foto: Mona Stedenfeldt 

Nu finns nya boken om Urotarmterapi

Boken Uro-Tarmterapi finns nu att köpa i Studentlitteraturs webshop för 362 kr.

Den här andra upplagan av Uro-tarmterapi har aktualiserats och uppdaterats i alla delar och inkluderar nu också tarmdysfunktion. Kontroll av urinblåsa och tarm är viktigt för individen men också betydelsefullt i sociala sammanhang och avgörande för hur det dagliga livet kan levas. Kunskaper om utrednings- och behandlingsalternativ vid blås- och tarmdysfunktion är viktiga för all vårdpersonal eftersom patienter med dessa problem finns inom de flesta vårdområden.

Utbildning inkontinens

Det är positivt att det finns en del kurser och utbildningar runt om i landet inom inkontinens, förskrivning av inkontinenshjälpmedel etc.

Nyligen fick vi tips om att kursen Vård och behandling vid blås- och tarmdysfunktion samt förskrivning av inkontinenshjälpmedel 7,5 hp kommer att starta i början av nästa år på Örebro Universitet.

Vi tar tacksam emot fler tips om kurser och utbildningar inom vårt intresseområde.

Ni kan läsa de vi har vetskap om på hemsidan, vilken uppdateras när information inkommer.

Prioritering av vetenskapliga kunskapsluckor

SBU har publicerat en ny så kallad Prioritering av vetenskapliga kunskapsluckor med namnet Fördjupad prioritering av forskningsfrågor om förlossningsskador hos kvinnan

Kvinnors förlossningsskador: Forskningen som vårdens personal och drabbade kvinnor vill prioritera

För att kvinnors förlossningsskador ska kunna förebyggas, diagnostiseras och behandlas effektivare behöver vi mer kunskap. SBU har sammanställt en rapport med prioriteringar för den viktigaste forskningen inom fem områden.
  
Effekten av information till den som drabbats av en förlossningsskada samt vilket bemötande denne får av vårdpersonal hamnar högt på de önskelistor som vårdpersonal och förlossningsskadade kvinnor enats om.
Effekten av kontinuerlig utbildning till vårdpersonal och personalens arbetsmiljö är andra frågor som prioriterats.
SBU har arbetat enligt en prioriteringsmetod som tagits fram av brittiska James Lind Alliance, ett koncept som låter fler än enbart forskare och experter komma till tals. Nästan 1 000 personer har bidragit genom att skicka in forskningsfrågor, och 64 personer har medverkat i workshoppar och prioriterat frågor. Karin Rydin är en av projektledarna vid SBU:
– Det har varit både kvinnor med egna erfarenheter av förlossningsskador och vårdpersonal, till exempel barnmorskor, läkare och fysioterapeuter. Många har uttryckt hur positivt det har varit att få chans att få lyfta fram vad de själva anser som viktigast.
Deltagarna har fått ta fram mer specifika topp-tio-listor inom fem tidigare prioriterade huvudområden: Diagnostik, prevention, behandling av grad 2 respektive grad 3–4-bristningar samt behandlingar av skador på levatormuskeln.


Om SBU:s arbete med prioritering av forskning kring förlossningsskador
Den nu publicerade rapporten är ett regeringsuppdrag.
Projektet är en fördjupning av de fem högst rankade områdena i en översiktlig prioritering som gjordes 2018. Denna hade i sin tur sin bakgrund i två vetenskapliga översikter från SBU (2016) om analsfinkterskador och behandling av förlossningsskador vilka visade på många, och allvarliga, kunskapsluckor. Under 2019 kommer SBU att fortsätta arbetet med forskning kring förlossningsskador genom att närmare undersöka ”core outcomes”, de viktigaste utfallsmåtten för att få ett bra resultat av en viss insats.


Kontaktperson: Karin Rydin, projektledare SBU, tel 08-412 32 27, karin.rydin@sbu.se

Nytt kull med uroterapistudenter

Nå er vi godt i gang med nytt kull med 24 uroterapistudenter ved Høgskulen på Vestlandet. 

Öka kunskapen om inkontinens på vårdutbildningarna

Tre personer föreslår att en obligatorisk kurs om inkontinens och blåsproblem ska införas i samtliga sjuksköterskors grundutbildning. Personerna är Gregor Larsson (ordförande i Sinoba, föreningen för urininkontinens och blåsproblem), Ian Milsom (professor i obstetrik och gynekologi vid Sahlgrenska akademin och ansvarig för Gothenburg Continence Research Center) och Ingrid Sannum (Commercial Director Sweden, Health and Medical Solutions, Essity).


En ny app för män - TÄT III

Forskare vid Umeå universitet har utvecklat en mobilapp för män som ska genomgå eller har genomgått en prostatacanceroperation. Appen är en hjälp att träna muskler i bäckenbotten och motverka urinläckage. 

Läs mer här på Umeå universitets hemsida.