BÖCKER & MATERIAL FRÅN HJÄLPMEDELSINSTITUTET

Seksualitet og ryggmargsbrokk (2008)

Heftet er resultatet av et samarbeid mellom Ryggmargsbrokk- og hydrocefalusforeningen, Sykehuset Østfold HF, Seksjon barnehabilitering og TRS kompetansesenter for sjeldne diagnoser, Sunnaas sykehus HF. Läs 

Dags att vakna (2007)

Denna skrift är framtagen av uroterapeuter och Hjälpmedelsinstitutet och bekostas av medel ur Allmänna arvsfonden. När ett barn efter fem års ålder fortfarande kissar på sig under sömnen talar man om sängvätning, eller enures som är den medicinska termen. En erkänt bra behandlingsmetod är larmbehandling. Skriften ger en överblick över de larm som är mest kända på den svenska marknaden och ger tips och råd till förskrivare och föräldrar. Skriften kan beställas fritt från Nikola, så länge lagret räcker.


Uroterapi (2006)

Redaktörer är Birgitta Lindehall och Anna-Lena Hellström. Boken är utgiven av Studentlitteraturs förlag i Lund, ISBN 91-44-01378-7. Den kan bl a köpas från förlaget och i Akademibokhandeln.

Dockan Kim (2006)

Kim är framtagen i samarbete mellan PNUT-enheten, barn- och ungdomsmedicinska kliniken i Linköping, Roland Thörnqvist, modell- samt utställningsteknik och Hjälpmedelsinstitutet med medel från Allmänna arvsfonden. Med hjälp av Kim kan man på ett pedagogiskt sätt visa hur det fungerar när man kissar. Tillsammans med barnet kan man ge Kim dricka och både se och känna hur blåsan töms samt se hur signalerna går från blåsan till hjärnan och tillbaka. Kim kan kissa både på vanligt sätt och med hjälp av tappningskateter. Ett exemplar finns för utlåning på Hjälpmedelsinstutet. Kontakta Nikola.

Bruk av intermitterende kateterisering - IK (2005)

Boken er skrevet av Eija Luotonen Emblem och Jannice Frugård. Boken inneholder nasjonale retningslinjer for helsepersonell. Norsk Sykepleierforbund.
Läs 
Bokanmälan

Urininkontinens (2005)

Anne Vinsnes har skrevet boken. Boken kan bestilles på www.akribe.no.
Anmeldelse (recension) skrevet av Anita Vanvik.

Skola i inkontinensvård (2005)

Ett utbildningsmaterial framtaget av Hjälpmedelsinstitutet och uroterapeuter. Hämtas från Nikola.

Uris och Kluris (2005)

Material bestående av 1 film, 20 böcker och 40 kisscheman. Uris - som bor nere i urinblåsan och sköter kranen - och Kluris - som bor i hjärnan och sköter kontoret - är figurerna som återkommer i filmen, boken och schemat.

Läs mer...Kateterisering av de nedre urinveiene (2002)

Dette er en prosedyrehåndbok skrevet av uroterapeut Arnhild Fredriksen. Den kan bestilles på www.akribe.no.

Pnutte och Klös (2001)

I detta äventyrsspel får man inte glömma att även hjältar måste gå på toaletten. Spelet är framtaget i samarbete mellan PNUT-enheten, barn- och ungdomsmedicinska kliniken i Linköping och Hjälpmedelsinstitutet med medel från Allmänna arvsfonden. Spelet kan fås utan kostnad från Nikola.